Zlatnom arenom ovjenčani klasik 'H-8' otvara Mjesec našeg filma. Program donosi 70 filmova u 70 kina i 52 grada

Otvaranje je 2. svibnja istovremeno na jedanaest lokacija diljem Hrvatske

H-8
FOTO: Screenshot/Arhiva

Naglasak je na festivalima kao ključnim mjestima susreta autora i publike, a prikazat će se dobitnici prvih nagrada žirija festivala koji su utjecali na hrvatsku kinematografiju, od Pule i Animafesta do ZFF-a i ZagrebDoxa.

Ovogodišnje izdanje Mjeseca našeg filma Hrvatskog audiovizualnog centra, s podnaslovom “70 godina filmskih festivala” od 2. do 31. svibnja donosi program hrvatskih filmova nagrađivanih na domaćim festivalima.

Nakon prošlogodišnjeg, prvog izdanja kojim se obilježilo 15 godina HAVC-a s ponajboljim filmovima iz proteklih 15 godina, ovogodišnje izdanje Mjeseca hrvatskog filma odaje počast našim filmovima i prikazuje njihovu raznolikost i uspješnost na festivalima, najavio je na konferenciji za novinare u ponedjeljak ravnatelj HAVC-a Chris Marcich.

On je upozorio na problem nedostatka nezavisnih kina, osobito u Zagrebu gdje se, istaknuo je, i dalje ništa ne događa s kinom Europa, koje stoji prazno i prašnjavo, a i kino Tuškanac je u obnovi. Zagrebački dio programa stoga će se održati u multipleksima CineStar i Cineplexx, u Kinu Metropolis (MSU), Dokukinu KIC te kroz program Tuškanac u gostima.

70 filmova u 70 kina

Pomoćnica ravnatelja Maja Vukić najavila je da će se kroz Mjesec našeg filma za 70 godina održavanja filmskih festivala u Hrvatskoj (od prvog izdanja Pulskog filmskog festivala 1954.) prikazati 70 filmova u 70 kina i 52 grada, na više od 450 projekcija. Naglasak je na festivalima kao ključnim mjestima susreta autora i publike, a prikazat će se dobitnici prvih nagrada žirija festivala koji su utjecali na hrvatsku kinematografiju, od Pule i Animafesta do ZFF-a i ZagrebDoxa.

Kronološki prvi film programa je u Puli ovjenčan klasik “H-8”, a zadnji prošlogodišnji dobitnik Zlatne arene “Veće od traume”, prvi kratkometražni je na Animafestu nagrađeni “Putnik drugog razreda”, a zadnji laureat ZFF-a “Niska trava” Davida Gaše.

Predsjednica Kino mreže Danijela Fabric Fabijanac rekla je kako ove godine u manifestaciji sudjeluje 36 kina u 43 grada. “S obzirom na raznolikost žanrova cilj nam je privući različite generacije u kina i nadamo se da ćemo dobiti konstantnu publiku koja će dolaziti na domaći film”, dodala je.