FOTO: Marko Mišćević

Kako pripremiti luksuzan uskrsni ručak za svačiji ukus? Imamo sve trikove

U svakom od recepata koristili smo vrhunske namirnice

Gastro editorijal

Kako pripremiti luksuzan uskrsni ručak za svačiji ukus? Imamo sve trikove

U svakom od recepata koristili smo vrhunske namirnice

FOTO: Marko Mišćević

Blagdanski ručak često je svima omiljen dio svakog blagdana jer je to vrijeme koje kvalitetno provodimo s našim najmilijima. U isto vrijeme, riječ je o prilici koja je i veliki izazov za kuhara, domaćina koji treba zadovoljiti tradiciju, različite ukuse i pri tome ostaviti dojam nečeg novog i uzbudljivog. Uz to, priprema blagdanskog ručka zahtijeva dodatan trošak za svačiji kućni budžet: gotovo svatko želi imati bogat blagdanski stol posebno ako dolaze obitelj i prijatelji. Uz užurbanu svakodnevicu i brojne zadatke koje obavljamo rutinski, teško je pronaći vremena za osmišljanje jelovnika, kupovinu namirnica, a potom i na samu pripremu delicija koje će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce. Upravo zbog toga, pripremili smo vam pet recepata tradicionalnih blagdanskih jela, no u atraktivnom i modernom ruhu s luksuznim twistom.

Marko Mišćević

Naime, suprotno uvriježenom mišljenju, luksuz ne mora nužno biti nedostižan. Naprotiv, u svakom od recepata koristili smo vrhunske namirnice iz SPAR PREMIUM kolekcije za koje nećete morati izdvojiti veliki dio svog budžeta. Osim toga, za pripremu nećete morati izdvojiti previše vremena, kako biste dragocjene trenutke mogli provesti sa svojim najbližima, što i jest bit blagdana. SPAR PREMIUM u ponudi ima više od 150 artikala hrvatskog i internacionalnog podrijetla, a posebno se ističu DESPAR PREMIUM proizvodi koji dolaze iz Italije. Mi smo, pak, u ovim receptima koristili svoje omiljene namirnice.

Janjeći kotleti na maslacu s mladim povrćem

Marko Miščević

Sastojci za 4 osobe:

  • 800 g janjećih kotleta
  • 100 g maslaca DESPAR PREMIUM
  • papar, ružmarin, češnjak začini SPAR
  • 300 g mladog krumpira
  • 150 g mlade mrkve
  • 100 g šparoga
  • četiri mlada luka
  • jedan limun

Priprema: Kotlete začinite limunom, uljem i začinima te ostavite da se mariniraju preko noći. Na žlici maslinova ulja popecite kotlete te dodajte 50 grama maslaca. Kotlete pecite sa svake strane dvije do maksimalno tri minute. Po želji dodajte još začina. Očistite povrće, a potom mrkvu i krumpir pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40 minuta na 180 stupnjeva. Potom dodajte šparoge i mladi luk te sve zajedno pecite dok ne porumeni i ne omekša. Povrće zatim posolite, popaprite te poslužite uz kotlete.

Francuska s lososom, kozicama i avokadom

Marko Miščević

Sastojci za 4 osobe:

  • 200 g mrkve
  • 200 g graška
  • 250 g krumpira
  • 200 g kiselih krastavaca
  • jedan avokado
  • 300 g majoneze
  • papar i sol
  • jedan paket DESPAR PREMIUM dimljenog lososa
  • 250 g SPAR PREMIUM kozica

Priprema: Povrće narežite i kuhajte 15-20 minuta dok ne omekša. Potom narežite krastavce i avokado na kockice. Losos, pak, narežite na trakice. U međuvremenu stavite pržiti kozice na žlici maslinova ulja, a zatim ih narežite na kockice. Sve zajedno pomiješajte s majonezom. Salatu ohladite i ukrasite prženim kozicama. Savjet: salatu možete oblikovati u torticu te doraditi s koprom ili mediteranskim začinima po želji.

Uskrsni tart

Marko Miščević

Sastojci za 4 osobe:

  • 250 g DESPAR PREMIUM brašna
  • 50 g DESPAR PREMIUM maslaca
  • prstohvat soli
  • jedno jaje

Za nadjev:

  • 250 g DESPAR PREMIUM burrate
  • 100 g SPAR PREMIUM trapista
  • 100 g SPAR PREMIUM zagorskog dimljenog sira
  • jedno jaje
  • listići svježeg bosiljka
  • 250 g mlade mrkve
  • DESPAR PREMIUM acceto balsamico

Priprema: Pomiješajte brašno, jaje, maslac i sol, a potom zamijesite tijesto. Kada dobijete kompaktnu smjesu, tijesto stavite u foliju u hladnjak na sat vremena. Kada se ohladi, razvaljajte ga, a potom prebacite u prethodno namašćen kalup. U zdjeli pomiješajte sve vrste sira, sol, papar, bosiljak i jaje te prelijete preko tijesta. Sve zajedno pecite 35 min na 180 stupnjeva ili dok ne porumeni. U međuvremenu, operite i na pola narežite mrkve. Pecite ih zajedno s tartom u pećnici. Kada je gotovo, prebacite mrkve na tart, prelijete accetom i prethodno tostiranim orasima

Salata s tri vrste različitih jaja, kaparima i artičokama

Marko Miščević

Sastojci za četiri osobe:

  • 200 g mladih potočarki: matovilac i slične vrste salata po želji
  • četiri kuhana kokošja jaja
  • osam prepeličjih jaja
  • SPAR Natur*pur kapari
  • DESPAR PREMIUM artičoke
  • 100 g kupina
  • SPAR PREMIUM maslinovo ulje
  • DESPAR PREMIUM acceto balsamico
  • začini: sol, papar
  • 200 g junećeg bifteka ili ramsteka
  • krušne mrvice
  • jaje za pohanje

Priprema: Najprije operite salatu, a zatim skuhajte kokošja i prepeličja jaja. U rezalici sameljite biftek, a smjesu potom začinite soli i paprom. Kuhana jaja od prepelice omotajte mljevenim mesom, potom uvaljajte u krušne mrvice i tučeno jaje. Sve zajedno ispecite na vrućem ulju. Ostatak prepeličjih jaja ispecite na tavi “na oko”. Stavite salatu, kapare, povrće, limun, maslinovo ulje i začine u zdjelu i dobro promiješate. Servirajte na pladnju, dodajte tri vrste pripremljenih jaja, artičoke i voće.

Kuhana šunka u kruhu s maslinama

Marko Miščević

Sastojci za četiri osobe:

  • 700 g DESPAR PREMIUM Manitoba brašna
  • 10 g suhog kvasaca
  • 10 g soli
  • 450 g vode
  • 50 g SPAR PREMIUM maslinova ulja
  • SPAR PREMIUM BIO Kalamata masline
  • jedna šunka u mrežici, težina po želji

Dodatno:

  • DESPAR PREMIUM pesto
  • jedno jaje za premazivanje

Priprema: Šunku skuhajte u vodi, no pazite da je u potpunosti prekrivena. Kuhajte je točno onoliko koliko teži, dakle ako je riječ o šunki od jednog kilograma, kuhajte je točno sat vremena. Nakon toga, ostavite je da se potpuno ohladi u vodi u kojoj se kuhala. Kada se ohladi, lagano je posušite i uklonite mrežicu. Dok se šunka hladi pripremite tijesto. Najprije pomiješajte brašno, sol, kvasac, vodu i maslinovo ulje. Sve dobro umijesite dok ne dobijete kompaktnu smjesu koju potom ostavite sat vremena. Tijesto razvijte i dodajte mu narezane masline. Potom šunku obložite pestom i postavite na sredinu razvaljenog tijesta. Tijesto zamotajte tako da prvo prebacite gornju pa donju stranu tijesta. Lagano rukama pritisnite spojeve kako bi se sve povezalo. U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Šunku u tijestu pecite 55–60 minuta. Zadnjih dvadesetak minuta pečenja, šunku prekrijte aluminijskom folijom kako tijesto ne bi previše porumenjelo.


Food styling: Barbara Jazvić i Ana Galić (Studio ONNE)
Fotografija: Marko Miščević

Hvala trgovinama H&M Home i Lesnina na ustupljenim proizvodima za opremanje seta.


Sadržaj nastao u suradnji sa SPAR-om.