Kako oprati jagode na pravilan način?

Jednostavne metode za čišćenje jagoda hladnom vodom, octom, sodom bikarbonom i soli

FOTO: Unsplash.com

Jagode su osvježavajući i ukusan dodatak mnogim jelima i desertima. Prije nego što ih konzumirate, važno ih je temeljito oprati kako biste uklonili nečistoće, pesticide i potencijalno štetne bakterije.

4 načina kako oprati jagode

Iako je ispiranje jagoda hladnom vodom jednostavna i učinkovita metoda, ali ako mislite da to nije dovoljno tada ih možete oprati octom.

Pranje jagoda u octu

Ocat može pomoći u ispiranju pesticida, prljavštine i bakterija. U posudu ulijte tri šalice hladne vode i šalicu octa. Potopite jagode na 5 do 20 minuta. Dobro isperite vodom i ocijedite. Jagode su spremne za konzumiranje.

Ovo je jednostavan i učinkovit način kako oprati jagode.

Pranje jagoda sodom bikarbonom

Smjesa od sode bikarbone i vode drugi je način kako možete oprati jagode. Dodajte žličicu sode bikarbone u 4 šalice vode i potopite jagode na 5 minuta. Isperite jagode hladnom vodom i osušite.

Uz pomoć sode bikarbone riješite ćete se prljavštine i tragova pesticida.

Pranje jagoda deterdžentom za voće i povrće

Treći način kako možete oprati jagode je uz pomoć blagog deterdženta za voće i povrće.

Prvi korak u pranju jagoda je ispiranje pod hladnom tekućom vodom. Stavite jagode u cjedilo ili zdjelu i lagano ih isperite hladnom vodom kako biste uklonili vidljivu prljavštinu i nečistoće.

Ako želite dodatno očistiti jagode od pesticida ili bakterija, možete ih potopiti u otopinu blagog deterdženta za voće i povrće. Pazite da otopina bude dovoljno razrijeđena i ne ostavljajte jagode u njoj predugo kako biste izbjegli gubitak svježine i okusa.

Nakon što jagode budu potopljene u deterdžentu, ponovno ih isperite pod hladnom tekućom vodom kako biste uklonili ostatke deterdženta i nečistoće.

Nakon što operete jagode, lagano ih osušite kuhinjskim ručnikom ili papirnatim ručnicima. Izbjegavajte trljanje jagoda kako biste izbjegli oštećenje osjetljive površine i produžili njihovu svježinu.

Pranje jagoda u soli

Otopina vode i soli četvrti je način kako možete oprati jagode. Napravite smjesu od žličice soli i šalice tople vode. Pustite da se smjesa ohladi i potopite jagode na 5 minuta. Isperite jagode u hladnoj vodi i osušite prije konzumacije. Na ovaj način uništit ćete sitne kukce koje se nalaze na voću, a koje ne vidite.

Nakon pranja, stavite jagode u prozračnu posudu ili plastičnu vrećicu i čuvajte ih u hladnjaku. Nemojte ih prati prije nego ih spremite u hladnjak jer će vlaga ubrzati proces kvarenja.

Nakon što su jagode oprane na pravilan način, one su spremne za konzumaciju.

Možete ih jesti same, dodati u voćnu salatu, smoothieje ili desertne recepte i uživati u svježem i ukusnom okusu.